Fradeling ved opprettelse av ny grunneiendom eller arealoverføring

Vil du overføre et areal fra en eiendom til en annen, kan dette gjøres på tre måter. Hvilken metode som kan brukes er avhengig av størrelsen på arealet du skal dele fra og formålet eiendommen din har. Hver metode er lovregulert og gebyrlagt.

Metode 1 – grensejustering

Dette er ikke søknadspliktig, men det er kun mulig å justere 5 % av eiendommen som er minst i areal og maksimalt 500 kvadratmeter. Les mer på siden Grensejustering – Østre Toten kommune.

Metode 2 – arealoverføring

Dette brukes når arealet er for stort til å gjennomføre en grensejustering, og den fradelte parsellen skal legges til en annen eiendom.

Metode 3 – opprettelse av ny grunneiendom

Det vil si at arealet får et eget gårds- og bruksnummer. Minimum størrelse på ei tomt som skal bebygges er 600 kvadratmeter for enebolig og 1000 kvadratmeter for tomannsbolig. Største areal som kan fradeles er i de aller fleste tilfeller 2000 kvadratmeter.

Deling av landbrukseiendom/driftsenhet

I tilfeller der du skal selge en hel teig, med eget gårds- og bruksnummer, er det kun jordloven som skal legges til grunn for saksbehandlingen.

En fradeling må vurderes etter flere lovverk og er sammensatt. Saksbehandlingstiden kan i noen tilfeller være inntil ett år, og noen ganger er det ikke mulig å fradele. Sakene må vurderes opp mot kommuneplanen i Østre Toten kommune, jordloven/jordvernsstrategi (landbrukseiendommer), plan- og bygningsloven og matrikkelloven. I 2024 vedtok Østre Toten kommune en jordvernstrategi med en null-visjon for nedbygging av dyrket mark. Dette er ett av mange hensyn som må tas i fradelingsaker. Les om dette her: Jordvernstrategi for Østre Toten kommune – Østre Toten kommune.

Veiledningsmøte

Det er mye å sette seg inn i, og vi vil gjerne at du avtaler et møte med oss slik at vi kan avklare hvilken metode som er aktuell, gebyr og om det lar seg gjennomføre.

Send epost for å avtale møtetidspunkt:

Dette bør du forberede før veiledningsmøtet

Alle eiendommer har et gårds– og bruksnummer (gbnr), noen kan ha flere. Alle gbnr har en grunnbok hvor alt som er tinglyst på eiendommen finnes. Alle eiendommer har også et stiftelsesdokument (skylddeling/målebrev/matrikkelbrev), som beskriver eiendommen og ofte sier noe om grenser og størrelse. Som eier/selger er det ditt ansvar å ordne opp i grunnboken. Mye av dokumentasjonen har du sikkert hjemme, men her har du noen tips for å få en oversikt:

  • Gå inn på kommunens kartsider og finn de aktuelle eiendommene så du har oversikt før møtet. Kart – Østre Toten kommune.
  • Finn ut hvilket formål det involverte arealet/de involverte eiendommene har. Se veiledningsvideo – skru på planer 1.mp4.
  • Du må få oversikt over alle berørte gbnr. Er eiendommen opprettet etter 1951, logg inn på kartverkets hjemmeside og finn grunnboka: Se eiendom – søk og finn info om en eiendom.
  • Har du en eiendom som er opprettet før 1951, finner du grunnboka i Digitalarkivet.
  • Du kan bestille dokumenter her for å se avtaler, heftelser, urådigheter etc. Vi kan veilede deg på dette i møtet. Det kan ta litt tid å rydde opp, derfor er det viktig å sjekke dette før du søker. Bestille fra grunnboken | Kartverket.no.
  • Har teigen det skal deles fra flere enn ett gårds- og bruksnummer? Dette kaller vi kommabruk, og det stopper sluttføringen av en fradeling. Kommabruk må enten legges inn med de opprinnelige grensene som deler opp de ulike gbnr, eller de må slås sammen. Husk at heftelser/rettigheter kan være ulike på de ulike gbnr, så sjekk alle.
  • Vær obs på at grensene i kartet ofte er unøyaktige og noen ganger direkte feil. I noen saker kan kommunen kreve at eiendommen blir oppmålt før saken kan behandles.

Hvem kan søke?

Ved grensejustering og arealoverføring må eiere av både det arealet som skal avgis og mottas signere på søknaden. Ved fradeling av en ny grunneiendom er det bare eiere av avgivereiendommen som må signere på søknaden. En person med fullmakt fra grunneierne kan signere. Mer informasjon om dette i kapittel 4: Rundskriv for Tinglysingen | Kartverket.no.

Alle søknader må bestå av

Når dispensasjon kreves, legges dette skjemaet også ved:

Når metoden arealoverføring benyttes, må disse to skjemaene legges ved i tillegg:

Hva skjer etter at søknaden er behandlet ferdig og delingstillatelse er gitt?

Alle vedtak har tre ukers klagefrist. Som hovedregel vil det ikke bli foretatt oppmålingsforretninger mellom 1. november og 1. april, eller når det er snø og tele i bakken.

Metode 2 – arealoverføring

Når tre ukers klagefrist på vedtaket er ute, vil kommunen sende ut et varsel om oppmålingsforretning til søker, naboer og eventuelt andre parter.

Ved arealoverføring utløses også krav om dokumentavgift til staten. Før en arealoverføring kan sluttføres må du som søker avklare med banken eller kredittinstitusjonen som har pant eller pengeheftelser i eiendommen din, at en arealoverføring er mulig. Mye informasjon finner du på kartverkets side.

Alle berørte parter blir innkalt til oppmålingsforretning og grensene blir avklart, merket og målt. Partene vil få tilsendt matrikkelbrev for eiendommene.

Metode 3 – opprettelse av ny grunneiendom

Når tre ukers klagefrist på vedtaket er ute, vil kommunen sende ut et varsel om oppmålingsforretning til søker, naboer og eventuelt andre parter.

Grensene mot naboeiendommer og grensene for den nye tomta blir avklart, oppmålt og grensemerker blir satt ned i henhold til kartet i vedtaket.

Kommunen vil føre de nye grensene inn i Norges offisielle eiendomsregister (matrikkelen) og tomta får et eget gårds- og bruksnummer (gbnr). Eier vil få tilsendt matrikkelbrev for eiendommene. De øvrige partene får tilsendt det nye kartet. Skal eiendommen selges, må konsesjonsforholdet være avklart. Les hvordan på Viktig informasjon ved kjøp eller salg av eiendom – Østre Toten kommune.

Grunnboka til den nye eiendommen er for det meste lik grunnboka til eiendommen som avgir areal. Heftelser som ikke skal følge med over må slettes. Les hvordan her: Slette fra grunnboken | Kartverket.no.

Deling av landbrukseiendom/driftsenhet

Når et godkjenningsvedtak er gitt, kan eiendommen overskjøtes. Konsesjonsforholdet må være avklart.

Oppsummering

  • Når kommunen har gitt skriftlig beskjed til deg om et godkjenningsvedtak, sendes saken videre internt til oppmålinga. Det er tre ukers klagefrist på godkjenningsvedtaket.
  • Kommunen sender ut varsel om oppmålingsforretning skriftlig til alle involverte (selger, kjøper og naboer) minst to uker før forretningen skal avholdes.
  • Kommunen fører protokoll som sendes ut til alle varslede parter. Her er det også tre ukers klagefrist på endringen av grensene (matrikkelføringen).
  • Har ikke kommunen mottatt skriftlige klager på matrikkelføringen anses protokollen som godkjent.

Du behøver ikke foreta deg noe etter at godkjenningsvedtaket er gitt. Sakene til oppmåling tas så raskt som mulig, i den rekkefølge sakene kom inn til oppmålinga.

Lover som omhandler fradeling finner du ved å følge disse lenkene: 

Matrikkellova: lov om eigedomsregistrering (matrikkellova) – Lovdata 

Jordlova §12: lov om jord (jordlova) – Lovdata 

Plan- og bygningslova: lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) – Lovdata