Østre Toten kommune

Barnehageopptak

Det er samordnet opptak for alle kommunale og private barnehager i Østre Toten kommune. Her finner du mer informasjon og søknadsskjema. Søknadsfrist: 1. mars.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Jodtabletter til innbyggere

Østre Toten kommune har et lager av jodtabletter. Dette lageret skal brukes til de mest sårbare gruppene, som er barn og unge under 18 år, gravide og ammende. Kommunen har bare fått utdelt jodtabletter til disse innbyggerne. Andre innbyggere kan ha behov for tabletter må kjøpe dette selv.

Jodtabletter beskytter mot radioaktivt jod ved atomulykker, og skal bare tas etter råd fra nasjonale myndigheter. Informasjon om dette vil bli gitt gjennom mediene og andre kanaler hvis det blir nødvendig.

Ved en eventuell atomhendelse er det viktig at alle skrur på TV eller radio for å holde seg oppdatert om hva som skjer, og holder seg og barna inne til de får beskjed om noe annet.

Hvem skal ta jodtabletter?

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar jodtabletter. Disse gruppene har størst risiko for å få kreft i skjoldbukskjertelen hvis de blir utsatt for radioaktivt jod.

I helt spesielle situasjoner kan det også være aktuelt med jodtabletter for voksne mellom 18 og 40 år. Disse personene bør selv ha tabletter i beredskap hjemme, siden råd om å ta tablettene ofte vil bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i inntil 2 døgn. 

Personer over 40 år har svært liten risiko for å få helseskade hvis de blir utsatt for radioaktivt jod, og trenger derfor ikke å ta jodtabletter.

Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta tabletter. Personer med jodallergi og enkelte andre sykdomstilstander skal heller ikke ta slike tabletter.

Hvor får jeg tak i jodtabletter til barna og meg selv?

Jodtablettene skal kunne distribueres innen 12 timer etter at varsel er gitt av myndighetene. De er derfor tilgjengelig på skoler og i barnehager, slik at barn og unge kan få dette raskt hvis det blir nødvendig.

Hvis det skjer en hendelse på fritiden, vil det bli sendt ut beskjed til foresatte om hvor og når de kan hente tabletter til sine barn. En slik beskjed vil bli gitt via MyKid, Transponder og lignende systemer.

Ved en hendelse vil det også bli sendt ut informasjon om hvor og når gravide og ammende kan hente tabletter fra kommunen..

Innbyggere mellom 18 og 40 år oppfordres til å kjøpe jodtabletter reseptfritt på apoteket så snart det blir tilgjengelig igjen. Antagelig blir dette i neste uke.

Vær oppmerksom på at det kun er JODIX jodtabletter som er anbefalt ved atomulykke. Kosttilskudd inneholdende jod er ikke anbefalt. Be om råd på apoteket.

Personer over 40 år oppfordres til ikke å kjøpe jodtabletter til seg selv, for å sikre at det er nok tabletter tilgjengelig til de aldersgruppene som er anbefalt å ta slike tabletter.

Hvordan virker jodtabletter?

Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke.

Tilskudd av naturlig jod blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer.

Kan jeg bruke jodtabletter som har gått ut på dato?

Jodtabletter har påstemplet en holdbarhet på 4 år. Disse tablettene er imidlertid svært stabile, noe som betyr at de beholder kvaliteten og effekten i mange år etter utløpsdatoen. Undersøkelser viser at de minimum holder i 20 år etter utløpsdato.

Du trenger derfor ikke kjøpe nye tabletter hvis du har Jodix-tabletter liggende hjemme som har gått ut på dato.

 

Du er en del av Norges beredskap!

 Vi oppfordrer alltid våre innbyggere til å tenke egenberedskap. Hva gjør du hvis strømmen skulle bli borte i flere dager, mobilnettet slutter å virke eller det ikke er vann i springen? Dette kan skje for eksempel ved ekstremvær. Det er derfor viktig å være forberedt på at slike ting kan skje også her i Østre Toten.

Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap.