Østre Toten kommune

ØkonomiNAVigasjon

Sesong 2

Episode 1

NAV Østre Toten sender nå en ny sesong av ØkonomiNAVigasjon. Denne spilles inn live på rådhuset på tirsdager klokka 12.00 frem til midten av januar. Dette er en multicast om økonomisk råd og veiledning.

Økonomisk rådgivning er blitt høyaktuelt, med stigende rente og høye strømpriser. Dette vil påvirke privatøkonomien. I tillegg har flere utfordringer med økonomien sin som følge av korona.

Du vil møte dyktige kolleger ved NAV-kontoret, og det blir spennende gjester med i studio. Du vil også få gode råd og god veiledning om personlig økonomi i disse episodene.

Hør lydfil (MP3, 26 MB)

Episode 2

I denne episoden snakker vi om hvordan skaffe seg oversikt over inntekter, utgifter og gjeld. Vi har med oss Christina Iversen, gjeldsrådgiver og økonomisk veileder for Nav Vestre Toten og Ingrid Elisabeth Johansen, veileder for Nav Østre Toten. Begge snakker om hva Nav kan bidra med når det gjelder å få kontroll over økonomien. De nevner økonomisk råd og veiledning, gjeldsrådgivning og forvaltning. Vi drøfter også hva du kan gjøre hjemme dersom du ønsker å få bedre oversikt over din egen økonomi.

Hør lydfil (MP3, 49 MB)

Episode 3

I denne episoden snakker vi om hverdagsøkonomi og sparing. Nav-leder, og tidligere avdelingsleder i bank, Ørjan Gangnes er gjest. Vi deler vårt forhold til personlig økonomi før vi drøfter spørsmål som «når burde du justere på økonomien din?», «hva er smarte kjøp og gode vaner?» og «hvordan velge riktig når du står ovenfor økonomiske dilemmaer?". Vi snakker også om små grep i hverdagen som kan spare deg store summer.

Hør lydfil (MP3, 25 MB)

Episode 4

I dnne episoden snakker vi om arbeidslivet fordi økonomi handler også om inntektssikring. Dagens gjest er Toril Lundvollen som er kjøpmann ved Rema 1000 Lena. Vi deler våre erfaringer med jobbsøk, og Toril sier noe om hva hun legger vekt på når hun skal ansette. Det er et lite innslag i episoden hvor arbeidsgivere og jobbsøkere deler sine beste tips til jobbsøkere. Til slutt tipser vi om nyttige nettsider der du kan lære mer om jobbsøk, finne ledige stillinger og dele cv’en din med potensielle arbeidsgivere.

Hør lydfil (MP3, 48 MB)

Episode 5

I denne episoden snakker vi om arbeidsrettet tiltak, utdanning og etablering. Vi har besøk av Bernt Løvstad, fagleder for opplæringsordningen og Anne Kolstø, veileder for Nav Østre Toten. De sier noe om hvorfor det er viktig med kompetanseheving for å komme inn på arbeidsmarkedet. De informerer om ulike muligheter i Nav, opplæringskontoret og karrieresenteret som gjør at du stiller sterkere som jobbsøker. Det er et innslag i episoden hvor Randi Haug, markedskontakt for Nav og Knut Ladegård, næringsrådgiver for Østre Toten kommune, gir informasjon om hva du kan få hjelp til dersom du ønsker å etablere en bedrift.

Hør lydfil (MP3, 21 MB)

Episode 6

I denne episoden gjør vi en oppsummering. Vi snakker om hva vi har lært så langt, og hvordan vi har praktisert de rådene vi har fått underveis. Vi besvarer seerspørsmål som blant annet «hvilke forsikringer er helt nødvendige?», «hvordan redusere strømforbruken?» og «hvordan gi omtenksomme men rimelige gaver?». Til slutt kårer vi to  heldige vinnere som får hver sin utgave av «Lommeboka», som er en lettlest bok om økonomi.

Hør lydfil (MP3, 23 MB)

Episode 7

I denne episoden snakker vi om lån og kredittkort. Ørjan Gangnes er gjest og hjelper oss med å besvare spørsmål som «hva er grunnen til at det er stor renteforskjell på sikret og usikret lån?»,  «hvordan få bedre avtaler med banken din?» og «hva er fornuftig bruk av kredittkort?». Gunn Johansen fra tildelingsenheten i Østre Toten kommune er også gjest i denne episoden. Hun svarer på spørsmål om startlån, tilskudd og bostøtte. Det er et innslag i episoden hvor Ernt Skjelstad fra Totensparebank gir tips og råd om billån.

Hør lydfil (MP3, 42 MB)

Episode 8

I denne episoden er tema skatt. Vi har med oss Kristin Eikrem fra Skatteetaten som hjelper oss med å besvare spørsmål, som blant annet «når bør man sjekke eller endre skattekortet sitt?». «Hva er viktig å huske på når du har frikort?», «hvordan fungerer BSU & skatt?». Det er et innslag i episoden hvor Ørjan Gangnes viser eksempel på hvordan man fyller ut et skattekort. Det et annet innslag i episoden hvor noen av innbyggerne i Østre Toten svarer på spørsmål angående deres forhold til skattekort.

Hør lydfil (MP3, 26 MB)
 

Sesong 1

Episode 1

NAV-kontorene i Østre og Vestre Toten har samarbeidet om et helt nytt tilbud for økonomisk råd og veiledning. De to NAV-kontorene tilbyr nå video- og podcast i åtte episoder, og de tar for seg ulike temaer innenfor personlig økonomi. Den første episoden kan du høre her. De sju andre episodene blir lagt ut på onsdager i ukene som kommer. Alle episodene blir også tilgjengeliggjort på Spotify. Søk på økonominavigasjon. I denne første sendingen kan du høre NAV-leder på Østre Toten, Ørjan Gangnes og veileder Cathrine Solheim Goss. Radio Toten har stått for produksjonen.

Hør lydfil (MP3, 26 MB)

Episode 2

I denne episoden av ØkonomiNAVigasjon prater vi om budsjett. Budsjett er ett av virkemidlene du kan benytte for å få oversikt og planlegge egen økonomi. Vi gjennomgår SIFO sitt referansebudsjett, som kan være en god "mal" for hva som er et akseptabelt forbruk for din livssituasjon.

Hør lydfil (MP3, 33 MB)

Episode 3

I denne episoden av ØkonomiNAVigasjon prater vi om lån og kredittkort. Vi prater om hva som er forskjellen, fordeler og ulemper. Videre sier vi også noe om hva du skal gjøre dersom du får utfordringer med å betale tilbake lånet eller kredittkortet.

Hør lydfil (MP3, 36 MB)

Episode 4

I denne episoden har vi sparing som hovedoverskrift. Vi prater om hvordan du kan spare, ulike spareformer. Vi prater også om sparing til barn, bolig, pensjon og hverdagssparing.

Hør lydfil (MP3, 35 MB)

Episode 5

I denne episoden prater vi om hverdagsøkonomi. 

Hverdagsøkonomi er et vidt begrep, og handler om hvordan du velger å bruke de pengene du har tilgjengelig. Vi prater om hva som kan være smarte kjøp, og helt vanlige problemstillinger som "hva skal en gave koste".

Hør lydfil (MP3, 26 MB)

Episode 6

I denne episoden prater vi om hvordan du skal forholde deg når du får utfordringer med å betale en regning. Vi prater også om hele inkassoprosessen og gjeldsordning. 

Hør lydfil (MP3, 44 MB)

Episode 7

I denne episoden er tema psykisk helse. Vi prater om følelsen av tap av kontroll. Du får nyttige tips til hvordan du kan møte denne følelsen og hva du bør gjøre i hverdagen. 

Hør lydfil (MP3, 43 MB)

Episode 8

I denne episoden oppsummerer vi alle episodene vi har vært igjennom hittil i år.
Du vil få en kort oversikt over hva som er de viktigste punktene vi ønsker at du skal sitte igjen med. 

Hør lydfil (MP3, 32 MB)