Skorstein og ildsted

Ved kjøp av ny ovn 

Ved kjøp av ny ovn, følger det med en monteringsanvisning. Denne beskriver hvordan ovnen skal settes sammen, installeres og brukes. Det er ikke søknadsplikt på installasjon, men meldeplikt. Dette innebærer å fylle ut et skjema som beskriver ildsted, eier og montør. Veldig fint om det kommer fram om det nye ildstedet erstatter et annet.

Gamle og nye ovner 

Gamle ovner er ovner som er produsert før 1997. Ovner produsert etter 1997 og fram til dags dato, er av såkalt rentbrennende type, og derfor i kategorien «ny». Ved installasjon av ovn, er det ovner av denne typen som skal benyttes.

Regelverket har til hensikt å sikre mot brann, og redusere skadelige utslipp fra vedfyring. En gammel, brukt ovn kan være delvis defekt, noe som medfører brannfare, og en eldre ovn forurenser mer enn en ny.

Støtteordninger 

Det er ingen kommunal støtteordning for utskiftning av gamle ildsteder i Østre Toten kommune. Se for øvrig Enova for statlige støtteordninger til energitiltak i bolig og næring.

Hva skal leveres på gjenvinningsstasjonen?

Gamle ildsteder i jern som byttes ut, kan leveres på Kraby miljøstasjon. Det gjelder også for utrangerte brannslokningsapparater. Åpningstider på Kraby finner du her.

Rentbrennende ovn? 

Fra 1997 kom krav om at ovner skal være rentbrennende, for å redusere skadelige utslipp fra vedfyring. I tillegg må ovnen også ha norsk sertifisering. Dette betyr ikke så mye i praksis, siden alle ovner som er produsert og solgt nye i Norge etter 1997 er godkjent. Men kjøper du ovn i utlandet og tar med hjem, kan det by på problemer å få godkjent installasjonen.

Mange nye ovner produsert de siste årene har en annen virkemåte enn din gamle ovn. Spesielt viktig er det å få nok forbrenningsluft til bålet, og i mange tilfeller vil det være hensiktsmessig å ta inn luft via en kanal fra ute/yttervegg, siden nyere ovner krever mer luft for å brenne rent. Følg derfor instruksjoner i monteringsanvisningen nøye.

Avvik eller fyringsforbud på ildsted

Fra tid til annen avdekkes feil eller mangler ved ildsted. Det er ikke alltid like lett å oppdage at ildsted er feilmontert eller feil oppstilt, og vi opplever også at våre inspektører ser ulike ting. Som brannvesen er vi opptatt av at alle skal behandles likt, men feil forekommer. Til syvende og sist er det uansett du som huseier som er ansvarlig for at ildsted er montert i henhold til regler og ikke utgjør mulig brannfare.
Typiske feil ved ildsteder er sprekker eller defekter på brennplater. Dette er skader som oppstår etter en tids bruk, og retting av feil må ses på som nødvendig vedlikehold.

Dersom en fyrer hardt i ildstedet over lang tid, kan en oppleve at det oppstår sprekker i godset på selve ildstedet. Da gis det forbud mot bruk, såkalt fyringsforbud. Ildstedet kan ikke brukes og må erstattes av nytt, om det ikke lar seg reparere.
Fyringsforbud er ellers et aktuelt pålegg der oppstilling er i strid med gjeldende regler, noe som i særlig grad gjelder murte peiser eller peisinnsats med plassbygget omramming. Som hovedregel tas det for lite hensyn til avstand til brennbart materiale, noe som kan tyde på mangel på kunnskap hos utførende. Brannvesenet anbefaler at det benyttes faglært virksomhet til oppføring av murt peis eller peisomramming.

Kontakt brannvesenet for veiledning

Trenger du hjelp, råd og veiledning rundt spørsmål om skorstein og ildsted, ta gjerne kontakt med oss i brannvesenet.

Lars Harald Bergheim
Arbeidsleder
E-post
Telefon 94 03 73 07
Mobil 94 03 73 07