Østre Toten kommune

Informasjon om datainnbruddet og koronasituasjonen

Informasjon om covid-19-vaksinering i Østre Toten

På denne siden finner du oppdatert informasjon om status for vaksineringen, hvordan du går fram for å bli vaksinert, og informasjon om selve vaksinen.

Klikk her for å registrere deg i vaksinekø! 

 • Se video under om hvordan du registrerer deg
 • Les veileder som viser registreringen punkt for punkt (PDF, 510 kB) (pdf)
   
 • Hvis du vil endre informasjon du har registrert, eller melde deg ut av vaksinekøen:
  Gå inn på registreringslenken (se over) på nytt, og oppgi oppdatert informasjon
 • Kan du likevel ikke møte til avtalt vaksinetime?
  Si fra så fort som mulig ved å gå inn på lenken du fikk på SMS som bekreftet timen, og avbestill der.
  Hvis det er så kort varsel at du må ta direkte kontakt: Ring tlf 469 28 214 (hverdager 9-15)
   
 • Er du vaksinert? Her finner du ditt koronasertifikat (Helsenorge)
  Hvis opplysningene i koronasertifikatet ikke stemmer, gi beskjed på e-post korona@ototen.no 

Under videofilmen finner du mer informasjon om vaksinering, inkludert svaret på en del vanlige spørsmål. Hvis du ikke finner svar på det du lurte på her, kan du ta direkte kontakt med oss på e-post korona@ototen.no eller på telefon 469 28 214 (hverdager kl 9-15).

 

Drop-in-vaksinering dose 1

Har du ikke bestilt vaksinetime enda? Nå kan du ganske enkelt møte opp for å få dose 1 – uten å bestille time!

Tilbudet gjelder for dose 1 til innbyggere i Østre Toten som er født i 2003 eller tidligere.

Du kan møte opp til drop-in-vaksinering kl 09.30 til 11 og 12 til 14.30 disse datoene:

 • Fredag 30. juli
 • Torsdag 5. august
 • Fredag 6. august
 • Torsdag 12. august
 • Fredag 13. august

Vaksineringen foregår i Silogata 24 på Lena (gamle Posten). Vi bruker vaksinen fra BioNTech/Pfizer.

Hvis du allerede har bestilt time til dose 1, ber vi om at du benytter deg av den oppsatte timen. 

Du trenger ikke å være registrert i vaksinekøen før du møter opp, men hvis du er registrert vil det gå raskere på vaksinestasjonen. Husk at du uansett må vente i ca 20 minutter etter at vaksinen er satt.

Vi ønsker at flest mulig av våre innbyggere vaksineres mot korona - både for sin egen beskyttelse, og for å oppnå flokkimmunitet slik at vi beskytter andre. VI OPPFORDRER DERFOR ALLE VÅRE INNBYGGERE TIL Å TA VAKSINEN NÅ!

Status vaksinering - uke 30/2021

I uke 30 satte vi 1 237 doser av Comirnaty-vaksinen (BioNTech/Pfizer). Disse har i hovedsak gått til innbyggere i gruppe 11 og dose 2 til en del innbyggere i risikogrupper. Vi hadde også 70 personer på drop-in på fredag.

Det er satt totalt 15 197 doser siden vaksineringen startet. Mer enn fire av fem innbyggere over 18 år har fått minst én vaksinedose:

 • 4 621 innbyggere er fullvaksinerte
 • 5 288 innbyggere har fått første vaksinedose

I ukene framover får vi enda flere doser, så nå er det viktig at alle som ikke har registrert seg i køen eller bestilt vaksinetime gjør dette snarest mulig.

 • Uke 31: 1 248 doser
 • Uke 32: 588 doser

Vi har nå vaksinert omtrent halvparten av gruppe 11 (25 til 39 år), og resten av denne gruppa har timer de to kommende ukene. Dette er den siste gruppa, så det betyr at ALLE i kommunen som har registrert seg i vaksinekøen nå har fått tilbud om vaksine.

Vi anbefaler sterkt at alle lar seg vaksinere med første dose senest i uke 32. Vi har god kapasitet og ledige doser også denne uka, så vi håper det kommer mange på drop-in torsdag eller fredag. 

Det vil bli mulighet for etternølere også utover høsten, men disse må da selv ta kontakt med oss. 

Du kan fortsatt registrere deg i vaksinekøen via denne lenken hvis du ikke har mulighet til å komme på drop-in time en av dagene 5., 6., 12. eller 13. august.

Hvis du har registrert deg i vaksinekøen, men ikke har fått tilbud om å bestille time: Kontakt oss på  e-post korona@ototen.no eller telefon 469 28 214 (kl 10-14 på hverdager).

Har du registrert deg, men ikke fått SMS? Sjekk telefonnummeret i helseboka!

En svakhet i systemet som brukes til å håndtere vaksinekøen og kalle inn til vaksinering gjør at telefonnummeret innbyggeren selv har oppgitt ved registrering i vaksinekøen, i noen tilfeller er overskrevet at data som er lastet inn fra Folkeregisteret. Dette har medført at noen av våre innbyggere ikke har fått tilbud om å bestille vaksinetime samme med den gruppen de tilhører, fordi SMSen er sendt til feil telefonnummer.

Hvis du er over 40 år eller mellom 18 og 24 år, men ikke har mottatt tilbud om å bestille vaksinetime selv om du har registrert deg i vaksinekøen, ber vi derfor om at du sjekker hvilket telefonnummer som er registrert på deg i systemet. Hvis nummeret er feil, kan du selv endre dette. Du vil da bli med på neste utsendelse av tilbud om vaksinetime.

Du sjekker dette ved å logge deg på helseboka.app.

Her finner du en veiledning for hvordan du sjekker og endrer telefonnummer i Helseboka. (PDF, 318 kB)

Feilen er tatt opp med leverandøren.

 

Til alle innbyggere over 18 år: Registrer deg i vaksinekø nå!

I mai startet massevaksineringen i Østre Toten kommune. Du kan nå registrere deg i vaksinekøen, slik at du automatisk får beskjed når det er din tur.

Viktig å vite om registreringen:

 • Alle innbyggere som ikke har fått minst én vaksinedose, må registrere seg i vaksinekøen. Dette gjelder også innbyggere som er 65 år eller eldre, og de som har høyrisikosykdommer. Det er bare nødvendig å registrere seg én gang.
 • Lenke til den digitale registreringen
 • Veiledning til hvordan du registrerer deg (PDF, 510 kB)
    
 • Vi ber om at du også registrerer deg hvis du IKKE vil ha vaksinen, så vi vet at du har fått denne informasjonen. Hvis du ombestemmer deg senere, kan du bare registrere deg på nytt.
 • Du må ha BankID for å bruke registreringsløsningen. Hvis du ikke har dette, kan du be noen du kjenner godt om hjelp, siden det er mulig å registrere på vegne av andre.
 • Det er viktig at du legger inn korrekte helseopplysninger om deg selv, slik at vi sikrer at du kommer i riktig prioriteringsgruppe. Er du i tvil om noen av helseopplysningene dine, kontakt fastlegen din for bistand.
 • Når du har registrert deg, og det er din tur ut fra rekkefølgen for vaksinering, vil du få en SMS med informasjon om hvordan du bestiller timer til vaksinering. Det kan ta flere uker fra du registrerer deg til du får denne SMSen, avhengig av hvor mange vaksiner vi får i tiden framover. Det er derfor ikke nødvendig å ringe kommunen for å purre på vaksinetime, selv om det tar lang tid før du hører noe.
 • Hvis du ønsker å vaksineres, men ikke har mulighet til å registrere deg på egen hånd eller med hjelp fra andre, kan du ringe kommunens sentralbord tlf 611 41 500 for å få hjelp.
 • Behandling av personopplysninger i registreringsløsningen (PDF, 126 kB)

Personer i aldersgruppen 18-64 år med sykdommer i risikogruppe 2 blir plukket ut av fastlegene, og er de første som får tilbud om vaksinasjon på felles vaksineringssted. Se oversikt over hvilke sykdommer dette dreier seg om under punktet "Prioriterte grupper for vaksinering".

Dose 2:

 • Alle settes opp til ny time til dose to, som er helt nødvendig for full vaksinevirkning for den typen vaksine som brukes foreløpig. Time til dose 2 bestilles registreres samtidig med du bestiller time til dose 1.
 • Fra 3. mai gjelder at alle under 65 år som IKKE har en underliggende sykdom, vil få et intervall mellom dose 1 og 2 på opptil 12 uker. Dette er en nasjonal beslutning, og målet er at flest mulig skal få dose 1 så raskt som mulig.
 • Det er likevel viktig å ta dose 2 til oppsatt tid. Du regnes ikke som fullvaksinert før tre uker etter at du har fått begge dosene.

De som ønsker det kan få vaksinasjonskort, der også time for dose to er oppført 

Alle vaksiner registreres i nasjonalt vaksineregister (SYSVAK).

Vaksinering i sommerferien

Vi kommer til å vaksinere gjennom hele sommeren. Det er derfor viktig at flest mulig prioriterer å ta vaksinen selv om det er ferietid. Husk å sjekke telefonen jevnlig også i ferien.

Når du får SMS om at det er din tur til å sette deg opp på vaksinetime, vil du få mulighet til å booke tilgjengelige timer 2 uker fremover.

Det er derfor mulig å planlegge én ukes sammenhengende ferie utenfor kommunen, og likevel kunne få time innenfor det tidsrommet du er satt opp på.

Vi oppdaterer ukentlig status på kommunens hjemmeside og facebookside som viser hvilken gruppe vi holder på med å vaksinere, og eventuelt når vi forventer å starte med neste gruppe.

Når du er fast bosatt i Østre Toten skal du ha begge dosene av vaksinen der. Du må derfor planlegge ferien din ut fra dette. Du kan altså ikke få dose 2 i en annen kommune fordi du er på ferie.

Har du lyst til å bidra som frivillig?

Hvis du har lyst og mulighet til å bidra som frivillig i vaksineringsarbeidet i sommer, kan du melde din interesse til Østre Toten frivilligsentral via denne nettsiden:

Hvis du har problemer med registreringen, eller har andre spørsmål om det å være frivillig, kan du ringe tlf 480 45 307.

Hvordan bestille, endre eller avbestille vaksinetime

Bestille time

Når du har registrert deg i vaksinekøen, vil du få en SMS med lenke til bestilling av vaksinetime når det er din tur. Avsender av SMSen er «Helseboka».

Klikk på lenken og logg deg inn for å bestille time på et tidspunkt som passer for deg de neste to ukene. Du  må bestille time til dose 2 samtidig, og vil automatisk få tilgang til datoer med riktig intervall fra dose 1. Du vil deretter få to SMSer som bekrefter din timebestilling, én for hver time.

Tips: Vi sender ut mange SMSer om timebestilling samtidig. Hvis du er kjapt ute med å bestille time etter at du har fått SMSen, vil du ha flere valgmuligheter enn om du venter en stund og mange andre allerede har rukket å bestille.

Hvis du ikke får bekreftelse på timebestillingen

Hvis du ikke mottar SMSer som bekrefter bestillingen, har denne ikke blitt registrert. Dette kan skyldes at du ikke har fullført hele prosessen for bestilling. Hvis du opplever dette, må du gjennomføre bestillingen på nytt.

Etter at du har valgt tid til time 1 og time 2, må du logge deg inn med BankID. Når du har gjort dette, må du velge ditt eget navn (eller den du bestiller time for) og klikke "Fortsett" helt til du får opp en melding som sier "Timebestilling bekreftet". Da skal bestillingen være i orden, og du vil motta to meldinger som bekreftelse på dette.

Avbestille eller utsette time

Hvis du blir syk eller av andre tungtveiende grunner ikke kan komme til den avtalte timen, må du avbestille timen snarest mulig. Dette kan du gjøre ved å klikke på lenken i SMSen som bekreftet timebestillingen din.

Vaksinering i sommerferien

Vi kommer til å vaksinere gjennom hele sommeren. Det er derfor viktig at flest mulig prioriterer å ta vaksinen selv om det er ferietid. Husk å sjekke telefonen jevnlig også i ferien.

Når du får SMS om at det er din tur til å sette deg opp på vaksinetime, vil du få mulighet til å booke tilgjengelige timer 2 uker fremover.

Det er derfor mulig å planlegge én ukes sammenhengende ferie utenfor kommunen, og likevel kunne få time innenfor det tidsrommet du er satt opp på.

Vi oppdaterer ukentlig status på kommunens hjemmeside og facebookside som viser hvilken gruppe vi holder på med å vaksinere, og eventuelt når vi forventer å starte med neste gruppe.

Usikker på om du vil ha vaksinen? 

Er du usikker på om du vil ha vaksinen, kan du se bort fra SMSen med mulighet for timebestilling når du får denne. Du vil da kunne få SMSs med mulighet for timebestilling på et senere tidspunkt, men vil da komme lenger bak i vaksinekøen

Fjerne deg fra vaksinekøen?

Hvis du har registrert deg i vaksinekøen, men ønsker å fjerne deg fra lista:

 

 

Hvor og hvordan foregår vaksineringen?
 • Alle som ikke har fått første dose på sitt legesenter, vil bli vaksinert i Silogata 24 i Lena sentrum (ved Lena torg).
 • Du må selv skaffe skyss til/fra vaksinelokalet. Reiseutgifter dekkes ikke.
 • Det vil være skiltet til parkering nær lokalene. Vi anbefaler at de som har god fysisk helse parkerer litt lengre unna lokalene, for å sikre god flyt i trafikken.
   
 • Møt opp til avtalt tid. Ikke kom mer enn 5 minutter før din time.
 • Gi beskjed snarest mulig hvis du er forhindret, så ikke vaksinen går til spille:
  Avbestill timen via lenken som ligger i SMSen du fikk som bekreftelse på din timebestilling.
   
 • Du må være frisk uten symptomer på luftveisinfeksjon når du skal vaksineres.
 • Alle skal ha munnbind. Smittevernregler må følges. Overhold 2 meters avstand.
 • Vent på anvist sted i 20 minutter etter at vaksinen er satt.
 • Dose 2 må tas etter et visst antall uker, for å få full effekt av vaksinen. Husk å planlegge ferien din ut fra når du skal ha dose 2, så du er hjemme da!

Vaksinen og vaksineringen er gratis. Det er bare kommunen som setter vaksiner. Hvis du blir kontaktet av noen som tilbyr deg vaksine mot forhåndsbetaling, er dette et forsøk på svindel.

Hvorfor bør du vaksinere deg?

Korona er en smittsom og potensielt svært alvorlig sykdom. Østre Toten kommune anbefaler at så mange som mulig tar vaksinen. Ved å vaksinere deg, unngår du å bli alvorlig syk.

Du kan smitte andre selv om du er vaksinert. Det er derfor viktig at du fortsetter å følge smittevernreglene etter vaksinering, innenfor de nasjonale retningslinjene som gjelder.

Det er frivillig å ta vaksinen. Vaksinen er godkjent av europeiske og norske myndigheter, og er trygg å ta. Har du medisinske spørsmål knyttet til vaksineringen, må du kontakte fastlegen.

Koronavaksine på 1-2-3 (video)

Til deg som ikke ønsker å ta vaksine

Alle som er 18 år eller eldre, og som ikke har alvorlige akutte allergier, anbefales på det sterkeste å la seg vaksinere. Det er viktig og helt nødvendig at flest mulig gjør dette for at vi skal komme ut av den smitterisiko og isolasjonstilstand vi har vært i siden mars 2020.

Hvis du likevel ikke ønsker å vaksineres:

De som ikke klarer å registrere seg elektronisk på egen hånd eller med hjelp fra andre, kan ringe kommunens sentralbord tlf 611 41 500 og få hjelp til dette.

Fjerne deg fra vaksinekøen?

Hvis du har registrert deg i vaksinekøen, men ønsker å fjerne deg fra lista:

Jeg har fastlege i en annen kommune. Hva gjør jeg?

Hvis du bor i Østre Toten, men ikke har fastlege her i kommunen, gjelder følgende:

 • De som har fastlege i andre kommuner, men som er bosatt i Østre Toten, skal registrere seg i vaksinekøen på samme måte som andre innbyggere. Klikk her for å starte registreringen
 • Dette gjelder nå uansett alder, siden alle som ikke allerede har avtalt time for vaksinering på legesentrene fra nå av vil bli vaksinert ved vaksinesenteret på Lena.

 

Prioriterte grupper for vaksinering

Nasjonale myndigheter har vedtatt en prioriteringsliste med rekkefølgen på hvem som tilbys vaksine. Denne listen er styrende for tilbudet også i Østre Toten kommune:

1. Beboere i sykehjem  FERDIG
2. Alder 85 år og eldre  FERDIG
3Alder 75-84 år  FERDIG
4. Alder 65-74 år OG samtidig risikogruppe 1 FERDIG
    Risikogruppe 1 = Personer mellom 18 og 64 år personer med disse sykdommene/tilstandene: 

 • organtransplantasjon
 • immunsvikt
 • hematologisk kreftsykdom siste fem år
 • annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
 • nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon
 • kroniske nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon.

5.  Risikogruppe 2, alder 55-64 år: Personer med disse sykdommene/tilstandene:  FERDIG MED DOSE 1 UKE 23

 • kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
 • immundempende behandling ved autoimmune sykdommer
 • diabetes,
 • kronisk lungesykdom (annet enn velregulert astma)
 • fedme med kroppsmasseindeks (KMI på ≥ 35 kg/m2 eller høyere)
 • demens
 • kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
 • hjerneslag

Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.

6. Risikogruppe 2, alder 45-54 år FERDIG MED DOSE 1 UKE 24
    Personer med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i pkt. 5 

7. Risikogruppe 2, alder 18-44 år VAKSINERES DOSE 1 UKE 24-25
    Personer med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i pkt. 5 

8. Alder 55-64 år OPPSTART UKE 25

9. Alder 45-54 år FORVENTET OPPSTART UKE 26

12. mai 2021 vedtok regjeringen å gå vekk fra ren aldersprioritering av den siste, store gruppen. Prioriteringen av denne gruppen vil nå bli som følger:

10. Øvrige innbyggere 18-24 år og 40-44 år

11. Øvrige innbyggere over 25-39 år
 

Ungdom 16-17 år: 
For barn og unge er risiko for alvorlig forløp av covid-19 lav, selv ved kronisk underliggende sykdom. Det åpnes likevel for vaksinasjon av ungdom med høy risiko for alvorlig sykdom. Disse ble vaksinert sammen med gruppe 4.

Informasjon fra Folkehelseinstituttet om vaksinasjonsrekkefølgen finner du her:
https://www.fhi.no/sv/vaksine/koronavaksinasjonsprogrammet/hvem-kan-fa-koronavaksine/

Når kan jeg regne med å bli vaksinert?

Vi vaksinerer i tråd med nasjonale retningslinjer. Folkehelseinstituttet har laget to oversikter over når ulike grupper av befolkningen kan regne med å bli vaksinert. Dette kan endre seg hvis Norge mottar flere eller færre vaksiner enn forventet. FHI anslår at alle over 18 år skal ha fått tilbud om 1. vaksinedose innen midten av august. Dette har vi nå oppnådd i Østre Toten.

Status 26. juli:

 • Vi er nå så vidt i gang med å vaksinere den siste gruppa - dvs alder 25 til 39 år
 • Alle som har registrert seg i vaksinekøen skal nå ha fått minst ett tilbud om å bestille vaksinetime
 • De som mener de skulle ha fått tilbud om vaksine, men ikke har hørt noe, kan ta kontakt på e-post korona@ototen.no eller på telefon 469 28 214 (hverdager kl 10 til 14 i sommer). Oppgi telefonnummer og fødselsdato.

Følg med på ukentlig status på denne siden eller på kommunens facebookside for å se hvem vi holder på å vaksinere akkurat nå.

Informasjon om vaksinene

Vi bruker den/de typene vaksine som til enhver tid er godkjent for bruk i Norge. Akkurat nå får Østre Toten kommune kun Comirnaty-vaksinen fra BioNTech/Pfizer. 

AstraZeneca-vaksinen vil ikke bli brukt mer. det kan komme en ordning der Janssen-vaksinen blir tilbudt til de som ønsker dette frivillig, men denne vaksinen vil ikke bli en del av det ordinære vaksinasjonsprogrammet som kommunen gjennomfører.

 • Hvorfor man vaksinerer, hvordan vaksinene virker, hvordan vaksinering foregår mm
 • Informasjonsfilm om hvordan vaksiner godkjennes
 • Koronavaksine på 1-2-3 (film)
   
  Informasjon om de forskjellige vaksinene

  Comirnaty (BioNTech/Pfizer)

  Dette var den første vaksinen som ble tatt i bruk i Norge. Den gis i 2 doser. Dose 1 og 2 ble tidligere gitt med kortere mellomrom, men fra mai ble intervallet økt til 12 uker for personer under 65 år uten underliggende sykdommer. Hensikten er at flest mulig skal ha fått minst én dose så snart det er mulig.

  Det har vært litt fram og tilbake ift om intervallet mellom dose 1 og 2 skal reduseres igjen. Per 14 juni er det imidlertid bestemt at intervallet skal være 12 uker også videre framover, på grunn av færre vaksinedoser enn forventet i juli. 

  Det er uansett viktig å ta dose 2 for å oppnå full effekt av vaksinen.

  Alle innbyggere som så langt er vaksinerte i Østre Toten, utenom helsepersonell, har fått Comirnaty-vaksinen. En del helsepersonell har også fått denne vaksinen, og den blir gitt som dose 2 til det helsepersonellet som fikk AstraZeneca som dose 1.

  Moderna

  Denne vaksinen gis i to doser med ca 4 ukers mellomrom. Den vurderes å være svært lik Comirnaty-vaksinen, og distribueres foreløpig bare til Oslo. 

  Janssen - TILBYS DE SOM ØNSKER DET, ETTER VISSE KRITERIER

  Regjeringen har besluttet at Janssen-vaksinen fra 15. juni skal tilbys innbyggere som ønsker det, som tilfredsstiller nærmere definerte kriterier. Vaksinen tilbys kun av en del fastleger og privatpraktiserende leger, og ikke gjennom det ordinære vaksinasjonsprogrammet. Leger har ikke plikt til å tilby denne vaksinen.

  Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Legeforeningen anbefaler ikke at man tar Janssen-vaksinen. Årsaken er at de vurderer at risikoen for bivirkninger er større enn fordelene. Dette skyldes at Janssen-vaksinen er bygget på samme teknologi som AstraZeneca, og at det er meldt om tilfeller av blodpropp også i sammenheng med bruk av Janssen.

  AstraZeneca - VIL IKKE BLI BRUKT MER I NORGE

  Denne vaksinen ble tatt i bruk i februar, og gis i 2 doser med anbefalt intervall 7-12 uker. Den var i Norge bare godkjent for personer under 65 år. Den er kun gitt til prioritert helsepersonell. 12. mai 2021 besluttet regjeringen at AstraZeneca-vaksinen ikke lenger vil bli tilbudt i Norge. 

   

  Bivirkninger av koronavaksinen

  Alle vaksiner kan gi bivirkninger. De fleste bivirkningene er milde, kortvarige og oppstår én til tre dager etter vaksinasjon. Kjente bivirkninger for koronavaksinen er:

  • smerte på stikkstedet
  • tretthet
  • hodepine
  • muskelsmerter
  • leddsmerter
  • frysninger
  • feber

  Informasjonsfilm om bivirkninger.

  Hvor godt virker vaksinen?

  Vaksinen beskytter mot koronasykdommen covid-19. Det er imidlertid viktig å huske at vaksinen ikke gir effekt med en gang du har fått den.

  Du vil oppnå en viss beskyttelse ca 3 uker etter første dose. De fleste får full beskyttelse 1-2 uker etter andre vaksinedose. 

  De som har fått vaksine bør fortsatt følge vanlige regler for smittevern. Det har kommet noen lettelser i smittevernreglene for de som er fullvaksinerte, som det er informert om fra nasjonalt hold. Vær obs på at dette kan endre seg over tid både lokalt og nasjonalt, ut fra smittesituasjonen.

  Er koronavaksinen trygg?

  Vaksinen vil være grundig testet og godkjent for bruk. Alle vaksiner har bivirkninger, de fleste er milde og forbigående. Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger som kan oppstå når vaksinen tas i bruk i stor skala. Eventuelle bivirkninger av de nye vaksinene vil bli fulgt nøye av legemiddelmyndighetene, og i tett samarbeid med andre land.

  Her kan du se en video om hvordan vaksinere godkjennes.

   

  Jeg er gravid. Kan jeg ta vaksinen? Hva med når jeg ammer?

  Vaksinasjon skal vurderes i samråd med lege for for gravide med underliggende helsetilstander som øker risikoen for alvorlig forløp av covid-19. Risikogruppene for alvorlig forløp av covid-19 er de samme som for andre: underliggende sykdommer (se egen oversikt). 

  Fra 4. mai 2021 åpner folkehelseinstituttet også for at gravide uten underliggende risikosykdommer kan vurdere vaksinering i samråd med sin lege.

  Som hovedregel bør vaksinasjon av gravide ikke gjøres i svangerskapets første trimester. Gravide i områder med lite smitte og som ikke tilhører en risikogruppe, anbefales fortsatt å vente med vaksinering til etter graviditeten.

  Kvinner som ammer kan ta vaksinen, på lik linje med andre. Det blir ikke anbefalt  å avbryte ammingen etter vaksinering. 

  Jeg har hatt covid-19. Trenger jeg å vaksineres likevel?

  Det er ennå ikke klart hvor godt beskyttet en som har vært syk med covid-19 er mot å bli syk igjen. Det er heller ikke klart hvor lenge beskyttelsen varer.

  Anbefalingen er derfor at personer som tidligere har gjennomgått covid-19 vaksinerer seg – så lenge man er i fin form og ikke har senvirkninger av sykdommen på tidspunktet for vaksinasjon.

  Det anbefales at vaksinen gis tidligst 3 måneder etter at man er symptomfri.

  Jeg er veldig skeptisk til AstraZeneca-vaksinen nå. Kan jeg bli vaksinert med Pfizer?

  Status per midten av mars er at norske myndigheter har satt bruken av AstraZeneca på vent i påvente av nærmere vurderinger. Det er ikke avklart om denne vaksinen vil bli tatt i bruk igjen, og hvilke retningslinjer som eventuelt vil gjelde hvis dette skjer.

  Østre Toten vaksinerer nå kun med vaksinen fra BioNTech/Pfizer.

  Kan jeg velge hvilken type vaksine jeg skal få?

  Østre Toten kommune får nå bare én type vaksine, Comirnaty fra BioNTech/Pfizer. Alle som vaksineres nå får derfor denne.

  Det er foreløpig én vaksine i tillegg til Comirnaty som er i bruk i Norge i dag (Moderna), siden bruken av AstraZeneca foreløpig er stoppet, og Janssen-vaksinen av samme grunn ikke er tatt i bruk enda. Hvilke og hvor mange av hver vaksine kommunen får styres av Folkehelseinstituttet.

  De nasjonale retningslinjene er at du ikke selv kan bestemme hvilken vaksine du vil ha. Du får normalt sett heller ikke vite hvilken vaksine du skal få, når du får innkallingen til vaksinering. Når det blir din tur, vil du bli tilbudt den typen koronavaksine som er tilgjengelig og godkjent for din alder og/eller tilstand. Takker du nei til dosen du blir tilbudt, må du regne med å måte vente en stund før du får et nytt tilbud.       

 

Kan jeg besøke eldre som har fått vaksine?

Det er greit å besøke eldre som er fullvaksinerte, men det er fortsatt viktig å være forsiktig.

Vaksinen antas å ha full effekt 1-2 uker etter at siste dose er satt. Fullvaksinerte personer kan ha nærkontakt med andre som er fullvaksinerte, men bør bare ha nærkontakt med noen få, faste personer som ikke er fullvaksinerte.

Hvis personen du vil besøke er fullvaksinert, men du ikke er det, bør derfor vanlige smittevernregler følges under samværet. Hold alltid 1 meters avstand, aller helst 2 meter. Du bør selvfølgelig ikke dra på besøk hvis du er syk eller har luftveissymptomer.

Hvis du kan ha vært utsatt for smitte gjennom reise i inn- eller utland (for eksempel ved besøk i områder i Norge med høyt smittetrykk) eller du har hatt kontakt med andre mulig smittede, bør du vente i minst 10 dager før du drar på besøk til eldre eller andre personer i risikogrupper – selv om de er fullvaksinerte.

Fullvaksinerte personer kan fortsatt bli smittet av covid-19. Selv om de vil få et enklere sykdomsforløp, vil de likevel kunne smitte andre som ikke er vaksinerte. Det er derfor viktig at vi overholder gjeldende smittevernregler også i tiden framover. Selv om stadig flere vaksineres, er fortsatt flertallet av befolkningen uvaksinert.

For besøk til beboere på Labo/Fjellvoll kan det gjelde egne regler. Sjekk kommunens webside under "Aktuelle saker"  for å se hva som er oppdaterte retningslinjer, eller kontakt Labo/Fjellvoll direkte.

Vær obs på svindelforsøk med vaksinering mot korona!

Norske myndigheter advarer mot svindelforsøk knyttet til vaksinering mot korona. Hvis du får tilbud om å betale for å få koronavaksine, er det noen som prøver å lure deg. Østre Toten kommune ber deg om å være kritisk til henvendelser du mottar om vaksinetilbud.

Det er mange som venter på å få vaksine, og gjerne vil ha den så fort som mulig. Både i Norge og internasjonalt forekommer det nå dessverre svindelforsøk med tilbud om koronavaksine.

For å unngå at våre innbyggere blir utsatt for svindel, ber vi deg være spesielt oppmerksom på følgende:

Vaksinen er alltid gratis!

Det er IKKE egenandel på koronavaksinen. Vaksinen er GRATIS. Det er ikke mulig å betale for å få vaksinen tidligere, eller å betale på forhånd for å få time til vaksinering. Ikke si ja til slike tilbud! I Østre Toten foregår all vaksinering på legesentrene, ikke andre steder.

Ikke oppgi bankinformasjon, informasjon om helsetilstand eller lignende til noen som tilbyr deg å betale for å få vaksine.

Bare legesenteret ringer

Du kan selv si fra om at du ønsker vaksinering ved å kontakte ditt legekontor via helsenorge.no når det er din gruppes tur i prioriteringskøen. Hvis du ikke er på helsenorge, vil noen fra ditt legekontor ringe deg når det er din tur. Det er ingen andre som ringer for å avtale vaksinetime.

De som ringer fra legesenteret spør bare om din fødselsdato. De spør IKKE etter passord, kontonummer, kredittkortnummer eller lignende opplysninger.

Kommunen gir ikke tilbud om vaksine på SMS, e-post eller sosiale medier

Kommunen bruker IKKE e-post eller sosiale medier som facebook og messenger for å kontakte deg med tilbud om vaksinering.

Legekontorene ringer deg for å avtale vaksinering, men dette gjør de bare når du er satt opp til time. Kommunen bruker facebook og SMS til å sende ut generell informasjon, men konkret tilbud om vaksine til enkeltpersoner gis ikke på denne måten.

Hold deg oppdatert om status for vaksinering gjennom informasjonen som legges ut om koronavaksinering på kommunens hjemmeside og facebookside.

Mer informasjon om hvordan du kan unngå svindel i forbindelse med koronavaksinering finner du hos Norsk institutt for informasjonssikring (NorSIS).

 

Karin Frydenberg
smittevernoverlege