En serveringsbevilling er en tillatelse du må ha for å kunne drive et serveringssted i Norge hvor det tilbys mat og/eller drikke til gjester, og hvor det er lagt til rette for at maten eller drikken konsumeres på stedet.
Når trenger man serveringsbevilling?
Du trenger serveringsbevilling hvis du skal:
- starte en kafé, restaurant, gatekjøkken, foodtruck eller lignende
- servere mat og/eller drikke som næringsvirksomhet
- ha sitteplasser eller fasiliteter for at gjestene kan spise/drikke på stedet
Krav for å få bevillingen
1. Etablererprøve: Daglig leder må ha bestått en prøve som viser kunnskap om økonomistyring og regelverk.
2. Vandel: Både søker, daglig leder og andre med vesentlig innflytelse må ha plettfri vandel.
3. Registrering: Virksomheten må være registrert i Brønnøysundregistrene og hos Mattilsynet.
4. Lokalene må være godkjent for formålet av kommunen.
Viktig å vite
- Bevillingen må være på plass før du starter virksomheten.
- Ved eierskifte må ny eier søke om ny bevilling innen 30 dager.
- Serveringsbevilling er ikke det samme som skjenkebevilling – sistnevnte gjelder alkoholservering.
Søknadskjema for fast serveringsbevilling