Østre Toten kommune

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Bekjempelse av kjempebjørnekjeks

Kjempebjørnekjeks spres veldig lett spesielt langs vassdrag og veier, og fortrenger den lokale vegetasjonen. I kombinasjon med sollys kan plantesaften gi store hudskader. Det er grunneiers ansvar å bekjempe kjempebjørnekjeks på eiendommen sin.

For å begrense ytterligere spredning av kjempebjørnekjeks er forebyggende tiltak og bekjempelse viktig. Først og fremst gjelder det å hindre frøproduksjon, men også å unngå spredning av frø og infisert jord til nye vokseplasser.

Når og hvordan?

Planten bør bekjempes førsBlomsterskjermer av kjempebjørnekjeks. Foto: E. Fløistad, NIBIO. te gang i månesskiftet mai/juni. Deretter bør områdene følges opp ca én gang i måneden. Frøene kan ligge i jorda flere år før de spirer. Det er derfor også viktig å følge opp dette flere år på rad.

Mekanisk bekjempelse

Planten kan bekjempes mekanisk ved slått eller oppgraving. I mai/juni kan roten kuttes med en spiss spade eller lignende under vekstpunktet, ca 15-20 cm under bakken. Den avkuttede planta vil da visne etter hvert. Det er viktig at den avkuttede planta blir liggende slik at rota ikke har kontakt med jorda, og slik at ingen del av planten får kontakt med rennende vann.

Mekanisk bekjempelse er også aktuelt for nyspirte frøplanter som kommer senere på sommeren. Dersom planta er kommet til blomstrings-/frødanningsstadiet (eller like før) må blomsterstanden fjernes før stengelen kuttes, for at frøene ikke skal utvikle og spre seg. Vær oppmerksom på at planter som bare blir slått ned på rosettstadiet, eller blomsterknopper/-skjermer som blir kuttet, kan komme igjen med nye blad eller nye knopper.

Sprøyting

Den mekaniske bekjempingen kan kombineres med sprøyting med midler som inneholder virkestoffet glyfosat. Bruk av midler som for eksempel Roundup Flex eller Roundup Eco krever at du har autorisasjonsbevis for bruk av plantevernmidler (sprøytesertifikat). For privatpersoner uten autorisasjonsbevis er det en mulighet å bruke hobbyproduktene Roundup Garden og Keeper L.

Hvis du velger sprøyting, er det viktig å bare sprøyte selve kjempebjørnekjeksen. Selv om det kan være en stor jobb de første årene, vil du oppnå mye raskere resultat når du unngår å sprøyte vegetasjonen rundt plantene. Det er viktig at du setter deg inn i gjeldende regelverk for bruk av plantevernmidler.

Basert på egne erfaringer kan følgende metode benyttes:

  • Frøplanter bekjempes ved oppgraving eller slått, eller kan sprøytes direkte på bladverket.
  • Du bør ikke sprøyte direkte på større planter. Kutt i stedet stilken, bruk gjerne en liten sag. Påfør sprøytemiddelet på snittflaten samt litt oppi den hule stengelen. Bruk en liten håndsprøyte, eventuelt en pensel.
  • Hvis planten har blomstret, må frøene fjernes før stilken kuttes. Klipp av blomsterstanden og pakk den i en tett, gjennomsiktig sekk på stedet.
  • Dette avfallet kan leveres gratis på miljøstasjonen på Kraby. Ikke legg blomster og frø i kjøkkenavfallet eller i egen kompost.
  • Husk vernebriller, hansker og tykke klær. Dusj etter at du er ferdig med jobben.

Grunneiers ansvarKjempebjørnekjeks. Foto fra Plantevernleksikonet: E. Fløistad, NIBIO.

Det er grunneiers ansvar å bekjempe kjempebjørnekjeks og andre fremmede arter på sin egen eiendom. For å unngå spredning er det viktig at alle i kommunen bidrar i dette arbeidet. Ta gjerne en dugnad sammen med naboer, siden planten ofte har spredd seg lokalt. 

Kommunen har begrenset med midler til å bekjempe fremmede arter, og må prioritere å bistå med bekjemping i områder der det er fare for spredning til naturreservatet i Sundvika.

Mer informasjon

I Plantevernleksikonet kan du finne mer informasjon inkludert lenke til flere bilder av planten på ulike vekststadier: Kjempebjørnekjeks (plantevernleksikonet.no)

Ada Engødegård
Jordbrukssjef
E-post
Telefon 46 83 69 82
Mobil 46 83 69 82