Østre Toten kommune

Informasjon om koronasituasjonen

Testing for covid-19 i Østre Toten

Teststasjonen på Skreia er åpen alle hverdager. Du må bestille time før du møter til testing. Det er gratis å ta en test gjennom kommunen.

Det er viktig at alle med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon tester seg, og ikke går på jobb eller skole. Dette gjelder også de som er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19. Vi anbefaler alle å teste seg så snart som mulig etter oppståtte symptomer.

Her finner du en oversikt over hva du bør gjøre hvis du har nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon.

Slik bestiller du testing

Bestilling av tid til testing (PCR-test) ved teststasjonen foregår elektronisk. Trykk på knappen under. 

Bestill koronatest

Vi har periodevis stor pågang på timebestillingen. Dette kan gjøre at bestillingsløsningen noen ganger henger litt. Hvis du får beskjed om at timen du prøver å bestille er utilgjengelig, ber vi om at du velger et annet tidspunkt, eller prøver på nytt litt senere. 

Når bestillingen er ferdig får du en sms som bekreftelse. Du må møte opp til avtalt tid. Teststasjonen ligger på plassen foran Skreia legesenter i Stasjonsvegen på Skreia. Klikk her for å se kart.

Hvis du ikke kan bestille time via den elektroniske løsningen, kan du ringe telefon 948 62 002. Vi ber imidlertid om at flest mulig bestiller via nett.

Vi tester vanligvis kl 13 alle hverdager, men når det er stor pågang tester vi i flere perioder i løpet av dagen. Ved større utbrudd kan det også være testing på helg. Du vil se hvilke tidspunkt som er tilgjengelig når du går inn på bestillingsløsningen.

Hurtigtester (selvtest)

Kommunen deler ut gratis antigen hurtigtester som er beregnet for selvtesting hvis du har luftveisinfeksjon/ forkjølelsessymptomer (dette gjelder også hvis du er vaksinert), eller hvis du er uvaksinert nærkontakt til en smittet.

Selvtester kan hentes:

  • på teststasjonen utenfor Skreia legesenter
    (mandag til fredag kl 8-15.30 og lørdag/søndag kl 10-13). 
    Du trenger ikke ringe på forhånd, bare bank døra til teststasjonen og be om selvtest (se plakat på døra).
  • på biblioteket på rådhuset på Lena innenfor åpningstiden
    (mandag til torsdag kl 10-19, fredag kl 10-16, lørdag kl 11-14).
    Alle som henter tester SKAL bruke munnbind og holde god avstand til personale og besøkende på biblioteket.

Brukerveiledning og annen informasjon om selvtesting finner du lenger ned på siden. Hvis du får positivt prøvesvar på hurtigtesten MÅ du ringe smittesporingsteamet på telefon 482 22 482 snarest mulig.
     

Retningslinjer for testing og karantene

Smittevernoverlege og smittesporingsteamet vurderer hva som er nødvendig nivå på tiltak, som testing og karantene for husstandsmedlemmer og andre. Smittesituasjonen vurderes i hvert enkelt tilfelle, ut ifra omfanget og kommunens tilgang på hurtigtester.

De som har luftveissymptomer samt husstandsmedlemmer og andre nære av smittede personer, må fremdeles bestille test på teststasjonen.

Hvor og når gjennomføres testingen ved teststasjonen?

Teststasjonen ligger på plassen foran Skreia legesenter i Stasjonsvegen på Skreia. Klikk her for å se kart.

Vi tester vanligvis kl 13 alle hverdager, men når det er stor pågang tester vi i flere perioder i løpet av dagen. Du vil se hvilke tidspunkt som er tilgjengelig når du går inn på bestillingsløsningen.

NB! Du må bestille testing før du møter opp (se over).

Det foretas normalt ikke testing i helgen. Unntak kan forekomme ved større koronautbrudd.

Når du har tatt koronatest ved teststasjonen (PCR-test)

Vanlig koronatest (PCR-test) får du vanligvis svar på i løpet av 1 til 2 dager. Kontakt lege hvis du blir syk eller trenger medisinsk hjelp mens du venter på svar.  

Hvis du har testet deg fordi du har fått symptomer på koronavirus (feber, hoste, blitt tungpustet eller mistet smaks- eller luktesans), er hovedregelen at du skal holde deg hjemme til du har fått svar på testen. Det vil si: Ikke gå på jobb eller skole, ikke ta offentlig transport eller oppsøk offentlige steder og hold ekstra god avstand til andre.

Hvis du har tatt testen uten at du har symptomer på korona og uten at du har vært utsatt for smitte, behøver du ikke å holde deg hjemme til du har fått prøvesvar.

Hvis kommunen har tilgang på hurtigtester kan selvtesting tilknyttet smittetilfeller noen ganger erstatte PCR-testing utført ved teststasjonen. Dette avklares i dialog med smittesporingsteamet.
 

Når og hvordan får du svar på testen som er gjort ved teststasjonen?

Svar på testen kommer vanligvis i løpet av 1-2 dager. Testsvaret legges ut din side på Helsenorge.no så fort det er klart. Logg deg inn der for å sjekke svaret.

"Positivt svar" betyr at testen viser at du er smittet, "negativt svar" betyr at den viser at du ikke er smittet.

Hvis testen er positiv, vil du øyeblikkelig bli fulgt opp av kommuneoverlegen og smittesporingsteamet.

Selvtesting (hurtigtester til hjemmebruk)

Kommunen deler ut gratis antigen hurtigtester som er beregnet for selvtesting til prioriterte grupper:

Gratis selvtester fra kommunen er ikke prioritert for bruk av arbeidsgivere for testing av egne ansatte, av organisasjoner eller ved arrangementer.

Personer som ikke er i en prioritert gruppe, men som likevel ønsker å teste seg, kan kjøpe selvtester på apotek og i enkelte butikker. Testene må da betales av den enkelte. Se veiledning på helsenorge.no for bruk og kjøp av selvtest i egen regi.

Har du spørsmål om gratis selvtester fra kommunen? Ring teststasjonen på telefon 948 62 002

Har du eller barnet ditt tatt hurtigtest for å teste for covid-19 og fått positivt prøvesvar? Ring smittesporingsteamet på telefon 482 22 482. Der vil du få videre veiledning om hva du skal gjøre.

Informasjon om hvordan du skal bruke hurtigtestene fra kommunen: