Østre Toten kommune

Informasjon om koronasituasjonen

Testing for covid-19 i Østre Toten

Teststasjonen på Skreia er åpen alle hverdager. Du må bestille time før du møter til testing.

På denne siden finner du praktisk informasjon om hvordan du bestiller testing, og om hvor og når du kan få testet deg. Det er gratis å ta en test gjennom kommunen.

De aller fleste råd og regler trenger vi ikke lenger å tenke på, men det vi må fortsette med i hvert fall ut vinteren 2022 er:

  • Det er viktig at alle med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon tester seg, og ikke går på jobb eller skole. Dette gjelder også de som er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19.

For at smitten ikke skal blomstre opp igjen på nytt, må alle overholde dette rådet.

Her finner du en oversikt over hva du bør gjøre hvis du har nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon.
  

Retningslinjer for testing og karantene

Smittevernoverlege og smittesporingsteamet vurderer hva som er nødvendig nivå på tiltak, som testing og karantene for husstandsmedlemmer og andre. Smittesituasjonen vurderes i hvert enkelt tilfelle, ut ifra omfanget og kommunens tilgang på hurtigtester.

De som har luftveissymptomer samt husstandsmedlemmer og andre nære av smittede personer, må fremdeles bestille test på teststasjonen.

Slik bestiller du testing ved teststasjonen (PCR-test)

Du må alltid bestille testing før du møter opp på teststasjonen på Skreia.

  • Alle som har fastlege i Østre Toten skal ta kontakt med fastlegekontoret sitt. Dette ønsker vi for at fastlegen som kjenner personen skal kunne vurdere symptomene opp mot personens andre sykdommer, vurdere om man er i særlig risikogruppe og eventuelt hvilken oppfølging personen skal ha hvis svaret av koronatesten er negativt. Fastlegekontoret snakker deretter med Skreia legesenter, før personen får en tilbakemelding om oppmøte for testing ved Skreia legesenter.
    Hvis du ikke får tak i fastlegen din, kan du ringe direkte til testnummeret på Skreia, telefon 61 16 51 85.
      
  • Turister, studenter og andre som oppholder seg i Østre Toten, men som ikke har fastlege her, kan henvende seg direkte til Skreia legesenter for testing. Ring 61 16 51 85 hverdager mellom klokka 08.30 og 12.00.
Hvor og når gjennomføres testingen ved teststasjonen?

Testing foregår foran Skreia legesenter kl 13 mandag til fredag.

NB! Du må bestille testing før du møter opp (se over).

Det foretas normalt ikke testing i helgen. Unntak kan forekomme ved større koronautbrudd.

Når du har tatt koronatest ved teststasjonen (PCR-test)

Vanlig koronatest (PCR-test) får du vanligvis svar på i løpet av 1 til 2 dager. Kontakt lege hvis du blir syk eller trenger medisinsk hjelp mens du venter på svar.  

Hvis du har testet deg fordi du har fått symptomer på koronavirus (feber, hoste, blitt tungpustet eller mistet smaks- eller luktesans), er hovedregelen at du skal holde deg hjemme til du har fått svar på testen. Det vil si: Ikke gå på jobb eller skole, ikke ta offentlig transport eller oppsøk offentlige steder og hold ekstra god avstand til andre.

Hvis du har tatt testen uten at du har symptomer på korona og uten at du har vært utsatt for smitte, behøver du ikke å holde deg hjemme til du har fått prøvesvar.

Hvis kommunen har tilgang på hurtigtester kan selvtesting tilknyttet smittetilfeller noen ganger erstatte PCR-testing utført ved teststasjonen. Dette avklares i dialog med smittesporingsteamet.
 

Når og hvordan får du svar på testen som er gjort ved teststasjonen?

Svar på testen kommer vanligvis i løpet av 1-2 dager. Testsvaret legges ut din side på Helsenorge.no så fort det er klart. Logg deg inn der for å sjekke svaret.

"Positivt svar" betyr at testen viser at du er smittet, "negativt svar" betyr at den viser at du ikke er smittet.

Hvis testen er positiv, vil du øyeblikkelig bli fulgt opp av kommuneoverlegen og smittesporingsteamet.

Selvtesting (hurtigtester til hjemmebruk)

 

Kommunen har tilgang til en del hurtigtester. Disse vil bli brukt når det vurderes som hensiktsmessig ut fra smittesituasjonen. Hvis du skal brukes slike tester vil du få informasjon om dette fra smittesporingsteamet.

Hurtigtester vil bare bli delt ut etter avtale, med nærmere informasjon om når og hvordan de skal brukes.

Hurtigtester som kan kjøpes eller bestilles privat, kan ikke brukes som erstatning for tester utdelt fra kommunen.

Har du eller barnet ditt tatt hurtigtest for å teste for covid-19 og fått positivt prøvesvar? Ring smittesporingsteamet på telefon 482 22 482. Der vil du få videre veiledning om hva du skal gjøre.

Informasjon om hvordan du skal bruke hurtigtestene fra kommunen: