Jonny Nersveen og Karin Koot.Norsk forskningslaboratorium for universell utforming, NTNU, ble Jonny Nersveens arbeidsplass fra 2010 og fram til 28. februar 2023. Da pensjonerte han seg fra universitetet. Mange personer med funksjonsnedsettelser i Innlandet har blitt testet i laboratoriet på Gjøvik.
Nersveen gledet seg til å gå av med pensjon som forsker i NTNU, men ville også høste fruktene av 40 års erfaring i fagfeltet lys og 20 år i fagfeltet universell utforming. 1. mars 2023 startet han opp firmaet Dr. Nersveen Lys- og uu-kompetanse.
Fire måneder etter nyoppstartet firma fikk han hjerneslag, spesifikt i språksenteret. Dette førte med seg flere opphold på Gjøvik sykehus, avdeling Solås, og med langvarig behandling hos logoped. I begynnelsen hadde han dårlig hukommelse, blandet ord og betydninger, snakket snøvlete, klarte ikke å formulere setninger og var absolutt ikke lett å forstå.
Selvopplevd læring
– Jeg har jo publisert og undervist i utallige kurs både i fagfeltet lys og i universell utforming, og stått på mange podier gjennom 40 år. Jeg har alltid vært interessert i pedagogiske metoder, metoder der personer som ikke har funksjonsnedsettelser skal klare å sette seg inn i det livet personer med funksjonsnedsettelser må leve. Reisen fra å være en aktiv forsker til å bli slagpasient, for deretter gå gjennom en restitueringsprosess, er for meg interessant fordi det inneholder mye selvopplevd læring, sier Nersveen.
Fra “de andre” til “oss”
Han har snakket mye om “andres opplevelser” i sine forelesninger på NTNU, og har gjennomført svært mange forskningsprosjekter i den tiden han ledet Norsk forskningslaboratorium for universell utforming gjennom 13 år. Da talte han om “de andre”, nå har han endret språket til “oss”.
– Jeg ble jo selv pasient, nå i bås med “de andre”. Jeg vil si det var en bratt læringskurve. Kunne mye fra før også, men nå kan jeg mer, mye mer. Foredragene jeg har holdt over mange år, kan ikke holdes i dag. De må skrives på nytt. Forskjellen på teori og erfaring ble for stor, sier Nersveen.
– Mitt hjerneslag er av den usynlige sorten. Jeg ser ut som før, går som før, men det å skrive og snakke er blitt vanskeligere enn før. Det er mye som må trenes opp igjen. Helt fra starten av har jeg syslet med tanken om å bruke min egenerfaring som slagpasient i foredragssammenheng. Å foredra har jo vært en stor del av mitt liv. Min logoped og jeg har derfor bestemt oss for å holde et foredrag om afasi, basert på min restitueringsreise. Vi har gjort lydopptak av stemmen min, tatt bilder av håndskriften min og registrert kognitive endringer i ulike faser under rehabiliteringen. Dette med tanke på at det skal brukes som eksempler direkte i foredraget. Samtidig vil afasi som fenomen bli belyst. Dette er «reality», ikke som underholdning på TV, men på ekte rett på scenen, avslutter Jonny Nersveen.